Pro-Edit

logo proeditCentrul National PRO-EDIT

Centrul National de formare profesionala a personalului din sectorul editorial si din domeniile adiacente, intitulat in cele ce urmeaza Centrul National “Proedit”, este unul din obiectivele si rezultatele programului strategic “Proedit” – Program de formare si sprijinire a angajatilor pentru o practica editoriala profesionista”, derulat de Uniunea Editorilor din Romania in perioada 1.12.2010-30.09. 2013.

Cu ajutorul fondurilor europene s-a reusit crearea, modernizarea si echiparea acestui centru, unic in breasla culturii scrise din Romania, care se alatura institutelor, centrelor sau altor structuri cu atributii similare ce functioneaza in alte tari europene.

In cadrul Centrului National “Proedit” se vor desfasura trei tipuri de cursuri, ce se vor incheia cu acordarea de certificate recunoscute de ministerele muncii si educatiei:

  1. de formare si perfectionare in cele 5 domenii pentru care UER este deja acreditat ca furnizor de formare profesionala (redactare, grafica, cunostinte antreprenoriale, PR si relatii publice, director vanzari)
  2. de formare si perfectionare specifice altor ocupatii, pentru angajati si colaboratori din sectorul editorial si din domeniile adiacente: autori, ilustratori, traducatori, agenti literari, librari, bibliotecari, tipografi etc.
  3. de formare pentru someri sau pentru persoane fara ocupatie, care doresc sa lucreze in sectorul editorial

Totodata, centrul va putea organiza si alte activitati de invatare: conferinte, sesiuni de lucru, ateliere, simpozioane, la sediul central, la edituri sau in teritoriu, precum si schimburi de experienta in strainatate. Unele cursuri se preconizeaza a fi sustinute in viitor si in sistem e-learning. Prin toate actiunile sale, centrul va raspunde cerintelor din piata de carte, tendintelor si provocarilor determinate de criza economica si de revolutia tehnologica, contribuind la profesionalizarea industriei cartii, cea mai importanta industrie culturala si creativa pe plan european.

Pentru indeplinirea obiectivelor si spre a asigura calitatea si eficienta activitatilor, centrul va dezvolta parteneriate cu Universitatea Bucuresti si cu alte institutii de invatamant, educatie si cultura, cu ANC, ANOFM si cu alte structuri cu atributii in domeniul fortei de munca. In acelasi timp, va colabora cu structurile similare din strainatate, incercand sa implementeze cele mai bune practici in domeniu pe plan european.

Aici functioneaza un grup valoros de lectori, experti, formatori si specialisti romani si straini, care contribuie prin prestatia lor la formarea cursantilor, la derularea unor activitati de studii si cercetare, precum si la realizarea unei biblioteci cu resurse documentare in ocupatiile din sectorul editorial si conex.

Centrul functioneaza si ca editura, realizand manuale, ghiduri, brosuri, suporturi de curs, studii si alte materiale pe suport print sau audio-video, va utiliza in continuare site-ul www. proedit.ro, va avea buletin informativ propriu si se va promova masiv in media, la targuri, saloane de carte etc.

Managementul Centrului National “Pro-edit” va fi asigurat de Uniunea Editorilor din Romania, in parteneriat cu Asociatia Editorilor din Romania, sub egida Federatiei Editorilor din Romania, la randul ei afiliata la Federatia Europeana a Editorilor