Info_03.02.2017

Noua echipă de la MEN pregătește o Lege a manualelor școlare!

Pe fondul amplelor proteste populare față de decizia guvernului Grindeanu de a adopta nefiresc de repede proiectul de lege privind graţierea şi ordonanţa privind modificarea Codurilor penale (simultan cu bugetul de stat), am încercat să rămânem focusați și pe noutățile aduse de actuala echipă de la Ministerul Educației.

Imediat după preluarea mandatului, într-un interviu acordat lui Radu Tutulan de la Mediafax, ministrul educației a dat ca sigură apariția, în câteva luni, a unei Legi a manualelor școlare, în vederea eliminării sincopelor în asigurarea cu manuale pentru învățământul preuniversitar; câteva selecții preluate de pe Mediafax.ro:

Reporter: Va avea loc o nouă licitaţie anul acesta pentru manuale electronice?

Ministrul Educației: Evident! Suntem în acel proces, acum suntem în primul an de gimnaziu. Deci, Institutul de Studii pentru Educaţie trebuie să producă curricula cât mai repede, mai departe intrăm în procedura de licitaţie. Din acest punct de vedere, având în vedere toate sincopele care s-au întâmplat în anii precedenţi, noi vrem să pregătim o lege a manualului. Nu sună foarte academic, dar aşa ar trebui să fie, astfel încât să evităm procedurile complicate de achiziţie.

Reporter : Cum va arăta această lege a manualului?

 Ministrul Educației: Va încerca să cuprindă toată procedura aceasta de realizare a unui manual, pornind de la curiculă, mai departe mergând la componenta de conţinut şi apoi interacţiunea cu furnizorii de manuale, astfel încât să fie privită ca o prioritate, să fie scoasă de sub această reglementare a legii achiziţiilor publice. Deci, va fi o lege de producţie, realizare şi achiziţionare a manualului şcolar. Eu cred că în trei luni de zile ar trebui să fie gata.”

Interviul integral pe Mediafax.ro

Un punct de vedere al președintelui UER: „Suntem absolut de acord, dar mi-e teamă să nu fie tratată achiziția în mod discreționar. Depinde în folosul cui sunt scoase manualele de sub Legea achizițiilor publice”.

Mai multe informații în articolul de pe Adevarul.ro


Ieri, 02.02.2017, s-a organizat la Ministerul Educației Naționale o conferință de presă a Secretarului de Stat pentru Învățământ Preuniversitar, Liviu Marian Pop, unde am fost și noi prezenți (director executiv UER).

După o introducere în care s-a invocat „greaua moștenire” primită de la echipa anterioară, a fost prezentat și un calendar al activităților cu privire la achiziția manualelor pentru clasa a V a – o prioritate pentru actuala conducere MEN:

  • 03 martie 2017 – finalizarea etapei de consultare publică pentru noile programe școlare aferente claselor V – VIII;
  • Imediat, va începe perioada de elaborare a manualelor, cu participarea tuturor factorilor implicați: cadre didactice, ISE, asociații de părinți, elevi, editori și chiar a unor specialiști de la Academia Română;
  • 15 iunie – va fi pus în consultare publică proiectul Legii manualelor școlare.
  • 15 septembrie – noile manuale vor fi pe băncile școlilor (!?);

Considerăm că este un calendar nerealist, care va duce, cu siguranță, la întârzieri mari, elevii clasei a V a fiind din nou privați de posibilitatea de a avea manuale la începutul anului școlar viitor.

Întrebare  UER:

„Pentru editarea manualelor de clasa a V a, pentru anul școlar următor este asigurat un buget rezonabil, corespunzător?”

Secretar de Stat:

„Pentru manualele clasa a V a avem un buget de 14 milioane de lei, aproximativ 70 lei/copil; nu știu dacă este mult sau puțin, dar vom suplimenta această sumă, dacă este necesar. Resursa financiară există, avem buget consistent = 4,4% din PIB”

Întrebare  UER:

„Timpul de elaborare a manualelor pentru acest an este extrem de scurt!  Se are în vedere posibilitatea unei evaluări continue, astfel încât, pentru anii următori, să poată fi îmbunătățită calitatea manualelor și să se ofere posibilitatea apariției de noi manuale?”

Secretar de Stat:

„Căutăm soluții să facem o listă deschisă pentru manualele școlare, astfel încât, în orice moment, să poată fi evaluat și acreditat un manual școlar”.

 

Menționăm că ISE a publicat în dezbatere publică programele școlare pentru gimnaziu, aici

Tot de la MEN, avem și Ordinul privind structura anului școlar 2017 – 2018

Urmare a afirmațiilor dure ale președintelui Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți asupra modului de achiziție de către cadrele didactice a materialelor auxiliare (vom reveni, pe larg, cu articole pe această temă), a fost publicată, în premieră, Lista cu auxiliarele didactice avizate de MEN.

Facem mențiunea că, în cadrul conferinței de presă, secretarul de stat a precizat că sunt două tipuri de materiale auxiliare folosite în școli:

  • material auxiliar didactic – avizat de MEN
  • material auxiliar curricular – propus de cadrele didactice, fără aviz de la MEN

Revenim la începutul săptămânii viitoare cu noi vești din sfera manualelor și a auxiliarelor școlare.


Noi proceduri de modificare a descrierii CIP comunicate de către Centrul Național CIP

Am primit o informare asupra procedurii de modificare a anului de apariție a unei cărți pentru care a fost solicitată descrierea CIP. Aceasta va intra în vigoare de la 01.02.2017.

Mai multe informații aici

Noul formular pentru Cererea de modificare a anului de apariție a unei cărți o găsiți aici


O foarte frumoasă inițiativă a Editurii Gil

Un site pentru iubitoriii de probleme de matematică: Probleme Provocatoare de Matematică

Felicitări!


Propunere pentru coperta viitoarei publicații on line a UER: Univers Editorial (Românesc)

Univers-editorial/ianuarie_2017Vom continua să vă informăm în timp util cu noutăți din domeniul editorial.

Spor în afaceri și numai bine!

Colectivul de redacție al publicației Univers Editorial editată de

Uniunea Editorilor din România