UER universul şcolii ibby contact
PLANETA IBBY

23 APRILIE, ZIUA INTERNAŢIONALĂ A CĂRŢII ŞI A DREPTULUI DE AUTOR

Din anul 1995, la iniţiativa UNESCO, se sărbătoreşte în întreaga lume, din doi în doi ani, la 23 aprilie, “ Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor”, având drept scop promovarea dreptului şi a libertăţii lecturii, încurajarea şi stimularea lecturii, atragerea tinerilor spre instituţiile de cultură, spre bibliotecă, spre carte şi lectură. Deviza acestei sărbători mondiale este “Lectură pentru toţi”.

Din anul 1998, Asociaţia Naţionala a Bibliotecarilor şi a Bibliotecilor Publice, considerând că lectura şi cartea nu pot fi gândite în afara bibliotecilor şi a bibliotecarilor, adaugă la sărbătoarea internaţională a cărţii din 23 aprilie “ Ziua Internaţională a Bibliotecarului din România”. Din 1999, bibliotecarii din România sărbătoresc Ziua Bibliotecarilor prin sesiuni de comunicări, vizite interbibliotecare, excursii, reuniuni şi mese festive.

SENSIBILIZAREA ŞI LUPTA ÎMPOTRIVA PIRATERIEI ŞI PENTRU SUSŢINEREA PROFESIONIŞTILOR DIN EGIPT

Cu ocazia zilei mondiale a cărtii şi a dreptului de autor, Ministerul Egiptean de Interne, cu cooperarea şi cu sprijinul financiar al Business Software Alliance (BSA) şi cel al Alianţei Globale UNESCO pentru diversitatea culturală, organizează un seminar cu privire la drepturile de proprietate intelectuală.

Acest atelier are ca obiectiv promovarea respectului, a protecţiei şi propunerea unor mijloace eficiente de luptă împotriva pirateriei.

SĂRBĂTORI, COMEMORĂRI, TRADIŢII…

Într-o zi de 23 aprilie dispăreau mari scriitori, precum Cervantes, Shakespeare sau Garciloso de la Vega, numit şi Inca. Acelaşi 23 aprilie marchează şi naşterea sau moartea eminenţilor scriitori Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Manuel Mejia Vallejo. Această dată este simbolică şi din alt punct de vedere, pentru literatura universală: a fost aleasă de către Conferinţa Generală a UNESCO cu scopul de a aduce un omagiu mondial cartilor şi autorilor lor şi de a-i încuraja pe toţi, mai ales pe cei mai tineri, să descopere plăcerea lecturii şi să respecte contribuţia importantă a autorilor la progresul social şi cultural.

Ideea acestei sărbători îşi are originea în Catalonia (Spania), unde există tradiţia să oferi un trandafir la cumpărarea unei cărţi…

TORINO (Italia) - Capitală Mondială a Cărţii în 2007

UNESCO a atribuit pentru prima dată titlul de “Capitală Mondială a Cărţii” la două oraşe, concomitent. Acest titlu vine ca o recunoaştere a rolului pe care Torino şi Roma îl ocupă în istoria mondială a literaturii, a editurilor, a capacităţii lor de a conlucra, dar mai ales a angajamentului lor extraordinar în a promova cartea şi lectura.

image

Madrid a fost prima capitală a cărţii, în 2001, urmată de Alexandria în 2002, apoi New Delhi, Anvers şi Montreal.

Numeroase evenimente au fost organizate în Torino, capitala mondială a cărţii în anul 2006, ca şi în întreaga lume, de altfel, pentru a sărbători această zi sub patronajul UNESCO.

Pe tot parcursul zilei, în Torino, teatrele, saloanele, cafenelele, străzile şi pieţele vor fi însufleţite printr-un spectacol gratuit, care va implica personalităţi cunoscute şi mai puţin cunoscute ale oraşului. Seara va fi consacrată unui mare concert al celor mai cunoscute grupuri pop şi rock.

În Franţa şi în alte 12 ţări, în timpul săptămânii 20-24 martie, mai mult de 32.500 de juraţi cu vârste cuprinse între 4 şi 94 de ani, repartizaţi pe 6 niveluri de lectură, au votat pentru a alege laureaţii celei de-a 11-a ediţii a Premiilor de Literatură “Cronos”.

BOGOTA (Columbia) – a doua Capitală mondială a Cărţii în 2007

Comitetul de Selecţie a Capitalei Mondiale a Cărţii 2007, alcătuit din Jean-Manuel Bourgois ( reprezentantul Asociaţiei Internaţionale a Editorilor), Françoise Dubruille ( reprezentant al Federaţiei Internaţionale a Vânzătorilor de carte- IBF), Peter Lor ( reprezentant al Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor şi Instituţiilor Librăriilor) şi Georges Poussin, s-a reunit sub conducerea lui Jean-Manuel Bourgois, cu scopul de a examina candidaturile adoptate la Conferinţa Generală a UNESCO la 2 noiembrie 2001.

Comitetul de Selecţie a examinat următoarele candidaturi: Amsterdam ( Ţările de Jos), Bogota (Columbia), Coimbra ( Portugalia ), Dublin ( Irlanda), Rosario ( Argentina ) şi Viena ( Austria ).

Bogota a fost aleasă capitală mondială a cărţii în anul 2007, din următoarele motive:

image

În anul 2008, Capitala Mondială a Cărţii va fi oraşul olandez Amsterdam.


Claudiu ISTRATE

universul şcolii nr. 74-75/martie-aprilie 2007

universul şcolii nr. 74-75
(download pdf - 1300KB)